Kuvia verkosta ja verkkoon


Kuvien avulla havainnollistamisen lisäksi luot visuaalista jäntevyyttä ja kiinnostavuutta verkkomateriaaliisi. Parhaimmillaan kuva motivoi ja innostaa oppimaan!

Garden.jpg


Ilmaisia digikuvia tai cliparteja opetuskäyttöön, muista kuitenkin aina mainita lähde:


http://www.100apes.net/ilmaiset/
http://hcmc.uvic.ca/clipart/
http://www.freefoto.com/index.jsp
http://www.morguefile.com/
http://www.enorssi.fi/opetusmateriaalit/kuvakirjasto
http://media.tkukoulu.fi
http://office.microsoft.com/fi-fi/clipart/default.aspx
http://www.teacherfiles.com/clip_art.htm
http://www2.edu.fi/materiaalipankki/index.php?id=1 (ammatillisen koulutuksen kuvia)
http://dir.coolclips.com/Top_20/
http://www.cepolina.com/freephoto/
http://karenswhimsy.com/public-domain-images/
http://creativecommons.fi/ -- Kirjoita avainsana tyhjään kenttään, sitten klikkaa valitsemasi palvelu, mistä haluat hakea kuvia


Flickr-kuvanjakopalvelu


Verkosta löytyy paljon erilaisia ilmaisia palveluita, joiden avulla voit jakaa kuviasi verkossa joko julkisesti tai yksityisesti. Yksi suosituimmista on Flickr.
Flickr-palvelun kuvissa on Creative Commons -lisenssit, joiden perusteella kuvia voi käyttää hyvinkin vapaasti myös opetusmateriaalin kuvittamisessa. Vähimmäisvaatimuksena on aina kuvan ottajan nimen mainitseminen.

Ohjeita Flickr'in käyttöön.

Flickr'iin voit viedä esim. liitutaulupiirroksista otetut digikuvat ja viitata niihin (tiettyyn tagiin) sitten vaikka blogissa. Kuvien kommentointimahdollisuus tuo vuorovaikutuksen mukaan kuvien käyttöön.

Ilmaisen Flickr-palvelun kautta voit jakaa kuviasi verkossa (100 Mt/kk, max 200 (uusinta) kuvaa, rahalla (25 $/vuosi) saa lisää tilaa...). Kuvien yksityisyysasteen voit aina itse päättää, ovatko ne kaikille julkisia, vaiko vain perheelle (family), vaiko ehkä vain ystäville (friends) tai näille molemmille (family and friends) näkyviä. Uutuutena (elokuu 2008) Flickr-palveluun on lisätty Slideshow ja Share this -painikkeet. Voit nyt pyytää kavereitasi katsomaan kuvia (esim. tietty setti) antamalla heille ns. Guest Passin, jonka voimassaolon voit päättää milloin haluat. Tähän tarvitset vain vastaanottajan sähköpostiosoitteen, helppoa, tätä on odotettu!

Kullekin kuvalle annat tagit eli avainsanat, joiden avulla niin itse kuin muutkin voivat hakea kuviasi (Explore --> Popular Tags). Tietty tagi voi esim. ohjata ko. kuvan automaattisesti blogiisi.

Sosiaalisen median työkalun Flickr'stä tekee se ominaisuus, että kuvia voi myös kommentoida. Kunkin Flickr'iin ladatun kuvan alla on tyhjä Comments-kenttä, johon voit kirjata kommenttisi (kts. esimerkki by Anne Rongas, filosofian kurssi).

Flickr'ssä ryhmän voi perustaa kuka tahansa ja sen voi määritellä joko julkiseksi tai yksityiseksi. Vain ryhmän jäsenet (Group Members) voivat viedä sinne kuviaan (omalla kuvasivullasi avaa kuva ja klikkaa sen yläpuolelta Send to Group). Jos perustat Ryhmän (Group), voit siellä perustaa myös keskusteluja (Group-sivun otsikon alla Discussion). Löydät "ISOverstaan Flickr'n testaajat" -ryhmän klikkaamalla Flickr'n yläreunasta Group ja siellä sitten kirjoittamalla "Find a group" -kenttään hakusanaksi "ISOverstaan". Liity mukaan - Join this group! (painike löytyy sivun oikean palkin yläreunasta)

Lisää vastauksia (FAQ) kysymyksiin Flickr'n käytöstä.

CC-lisenssin lisääminen Flickr-kuvaan onnistuu vaikka seuraavalla ohjelmalla: http://www.imagecodr.org/CC-lisenssisivuilta saat myös CC- tekstin kuvan alle (upotuskoodina).
http://creativecommons.fi/lisenssit/valitse-lisenssi/ -- täytä kohdat -- ota upotuskoodi talteen.


Alla esimerkki Flickr'n etusivusta kirjautumisen jälkeen:
Flickr_etusivu130108_900.jpg