Opi hyödyntämään sosiaalisia kirjanmerkkejä!


Tiesitkö, että voit jakaa bookmarkkejasi ja löytää ne netistä myös silloin kun olet vieraalla koneella? Tai löytää muiden bookmarkit tietyllä tagilla eli avainsanalla? Mm. ilmainen Delicious -palvelu antaa sinulle eväät tämän toteuttamiseen. Huom, Deli-palvelu on uudistunut elokuun alussa 2008!

Hyvä yleisesitys Delin käytöstä (in english):Katso del.icio.us -ohjeet (Raimo Parikka) tai toiset ohjeet (pdf, Anu W)
Katso animaatio/ääniohjeet (toteutettu Flashback-ohjelmalla) Delicious -palvelun käyttöönottoon.


Koneella, jolla ei ole taggaus-painiketta asennettuna, voit silti tallettaa bookmarkkeja. Tällöin otetaan ensiksi halutun sivun osoite talteen (maalaa osoitekenttä -- kopioi), rekisteröidytään del.icio.us -palveluun omalla tunnuksella ja siellä valitaan yläreunasta "Save a new bookmark" ja liitetään url-osoite tyhjään kenttään. Eli Delicious-painikkeita ei välttämättä tarvitse asentaa selaimeen, mutta painikkeet helpottavat kovasti palvelun käyttöä.

Painikkeiden (buttons) asennus jälkikäteen: Rekisteröitynyt käyttäjä pääsee asentamaan Delicious-painikkeet haluamaansa internetselaimeen vähän mutkan kautta, eli Delin help/buttons -sivun kautta: http://delicious.com/help/tools . Kirjaudu ensin tunnuksillasi Deliin. Jatko-ohjeet riippuvatkin sitten käyttämästäsi selaimesta.

Mikäli et halua joitakin kirjanmerkkejä jakaa julkisesti, niin tallennustietojen alla on rasti "do not share", jota klikkaat yksityisten kirjanmerkkiesi kohdalla. Muista kuitenkin, että "avoimuus on valttia" :)

Voit poimia muita Delin käyttäjiä omaan verkostoosi (network) valitsemalla etusivulla Network-välilehden ja siellä oikealta "Add a user to network". Tällöin voit jokaisen kirjanmerkin tallennuksen yhteydessä "lähettää" ko. kirjanmerkin myös muille. Tämä tapahtuu siten, että kirjoitat Tag-kenttään for:, jolloin alle tulee eri verkostosi ihmiset, joista voit valita haluamasi. Tageissa tämä ei jälkeenpäin näy.

Esimerkki sosiaalisista kirjanmerkeistä (Aarne Hagman, Kuopion klassillinen lukio). Ohjeita (animaatioita äänen kanssa) Aarnen kirjanmerkkien käyttöön ja jatkohyödyntämiseen.
Esimerkki tietyllä tagilla (jaiku) merkityistä Deli-sivuista (osoite silloin muotoa "delicious.com/tag/haluttutagi"

Kuinka saan kirjanmerkit Deli -palvelusta Wikispaces-sivulle?
Kirjaudu Deliin, valitse siellä Settings -- Blogging -- Link rolls. Tee haluamasi valinnat, minkä jälkeen kopioi Delin yläosan ikkunasta html-koodi ja tuo se tänne Wikispaces-sivulle Edit page -tilassa Widget-ikonin (eli telkkuruudun näköisen ikonin) avulla. Valitse ensin Widgeteistä "Bookmark", tämän jälkeen Delicious ja kopioi html-koodi tyhjään kenttään --> Save. Esimerkki alla: