Wikit

Wiki on yhteiskirjoitusväline, jolla on helppo tuottaa verkkoon yhteisiä kokonaisuuksia. Ideana on, että sisältöjä voivat tuottaa ja muokata kaikki wikisivun rakentamiseen osallistuvat. Mieti opettajana (tai ryhmätyönä) teema ja suuntaviivat, ja sitten vaan opiskelijat hommiin ! Wikisivujen kommentointi käy helposti kunkin sivun yläreunassa olevan Discussion-välilehden kautta. Osallistumisen jakaumaa voi seurata History-välilehdeltä.

Myös tämä sivusto on rakennettu wikin avulla (ilmaisen wikispaces -palvelun wikiin).

Mainoksettoman wikin saa K12-luokille eli lapsille/nuorille suunnattuihin wikeihin. "Manage Wiki" -sivulla klikkaa Subscription-painiketta ja siellä alalaidasta "Request yours now" -tekstiä. Saat sähköpostiin hyväksynnän muutaman tunnin kuluttua.

K12-wiki on ns. Plus Wiki, jolloin wikin voi pitää yksityisenä (vain jäsenet näkevät ja voivat muokata). Peruswiki näkyy aina kaikille, mutta muokkausoikeuksia voi säädellä. Kts. kuva: wiki_permissions_110109.jpg

Wikiin voi tuoda tiedostoja (maksutta: yksittäinen tiedosto max 10 Mt, yhteensä max 2 Gt) sekä kuvia :) Garden.jpg

Tutustu tarkemmin wikiin esim. Sosiaalinen media -wikisivustolla

Vinkkejä wikin hallinnointiin ja käyttöön
1. Wikisi avoimuuden määrität kohdassa Manage Space--> Members and Permissions. Mikäli haluat, että vain jäsenet saavat editoida sivuja, mutta kaikki muutkin saavat kirjoittaa Discussion-sivulle, niin muista laittaa rasti kohtaan "Allow message posts from non-members" (keskusteluihin osallistuminen vaatii kuitenkin aina Wikispaces-palveluun rekisteröitymisen).
Jotta jäsen saisi hallinnoida sivuja kaikin tavoin samoin oikeuksin kuin sinäkin, nosta hänet Organizer-tasolle.
2. Jos et halua jonkun sivun näkyvän vasemmassa palkissa, ota se pois "Edit navigation" -listasta (näkyy silti Manage Space --> List Pages -kohdassa)
3. Voit lisätä wiki-sivulle RSS-syötteitä klikkaamalla "Telkku-ikonia" ja valitsemalla sieltä RSS, syöttämällä syötteen osoitteen. Samalla voit valita kuinka monta uusinta syötettä näkyy ja mitä tietoja ko. syötteestä kerrotaan (esim. pvm, kirjoittaja)
4. Wikispaces'n yksi hyvä puoli on se, että voit palata historiassa taaksepäin ja näin pelastaa "kadonneet alkuperäistekstit".
Eli, mene wikissä ko. sivulle, klikkaa yläreunasta History. Select-napeilla voit valita mitä kahta versiota vertaat ja siellä näkyy punaisella/vihreällä muutokset. Kun olet varma minkä päivän versioon haluat palata, valitse uudestaan ko. sivulla History-välilehti, ja klikkaa sitä päivämäärää Date-sarakkeesta mihin haluat palata ja tämän jälkeen klikkaa Actions-rivillä: revert to this version. Seuraavalla sivulla wiki vielä kysyy oletko varma, jos olet, klikkaa Revert-painiketta.

Wiki opetuksessa -juttuja ja wikiohjeet (flash) Laatupiiri-wikissä (Anne Rongas)

Esimerkkejä wikeistä:
- Anne Rongaksen Pedagogisen kurssin wiki
- Anne Rongaksen wiki Sosiaalinen web ja avoin oppiminen
- Kotkan aikuislukion FI1-kurssin wiki Johdatus filosofiseen ajatteluun (Anne Rongas)
- Katan viestintäwiki
-Lukion maantieteen 2. kurssi (Aarne Hagman)
- Ammattiwiki